Matglädje hos oss...

Recept

Under året kommer vi bjuda på några recept här. Ett gott bröd köket/avdelingen bakat eller en favorit lunch eller kanske ett smarrigt mellanmål. Skulle du som förälder vilja bjuda på ett recept, maila gärna till linda@forskolanekot så lägger vi gärna till det.

Pepparkaksdeg

Blanda ihop:
150g margarin
5dl socker
2dl sirap
2dl vatten
 
Rör sen i:
1msk kanel
1msk ingefära
1msk mald nejlika
1msk bikarbonat
Blanda sen ner:
1.5l mjöl
Låt stå över natten i kyl, baka i 250 grader ca 4 min. 

 

Kökets köttfärslimpa med bacontäcke

400 g köttfärs
Liten bit hackad purjo
Grillkrydda 
Vitlökspulver
Några droppar lökfond
Ca 3-4 dl I'mat 
Salt & peppar
Bacon 

Hacka purjolök och blanda sen alla ingredienser utom bacon i en bunke.
Gör en limpa av smeten och bädda in med bacon skivor och in i ugnen på 175 grader i ca 60 min.

 

ÄTBAR FINGERFÄRG

Räcker till ca 5 små syltburkar
4 dl Maizena
2 dl kallt vatten
8 dl kokt varmt vatten
karamellfärg

Mät upp maizena och blanda ut i det kalla vattnet.
(blir hårt och trögt men ser smältande ut)
Blanda sedan i det varma vattnet 1 dl i taget och rör noga,
när allt vatten är i ska sörjan se lite vaniljsåsaktig ut i konsistensen.
Häll upp på burkar och färga med karamellfärg.
sen e det bara att låta det kallna, måla å smaka ;)

Stjärnans ekologiska mellanmålsplättar med morot eller päron
Blanda ihop;
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 ägg
1,5 dl rivna morötter eller rivet päron(funkar även bra att ha i 1,5 dl päronmos)
0,5 krm salt
4 dl mjölk

Stek sen i en plättlägg med lite smör så de inte fastnar.
Ät varma direkt eller kalla lite senare, vilken smak gillar du bäst?


 

Tacofisk 4 port.

4 st tinade/färska torskryggfiléer  (ca 6-800 g)
Ca 5 dl grädde
1 burk tacosås 
Ev. 1/2 påse tacokrydda 
Paprikapulver 
Chilipulver om man önskar mer smak
Svartpeppar (grovmalen)
Salt
Nacho chips  (lättsaltade)
Riven ost

Lägg fisken i ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, tacosås och kryddor och häll över fisken. Smula över chipsen och strö på osten.

Skjuts in i ugnen på 185 grader i ca 30 min! 
Osten ska ha fått en fin färg.

 

Bönsallad

1 burk kikärtor 
1 burk kidneybönor 
alt välj torkade bönor som blötläggs över natten
2 cm purjolök
1/2 rödlök 
1/2 vitlök Solo
Salt
Vitpeppar  (malen)
Ca 1 dl majonnäs  (ta lite i taget)

Finhacka purjo, rödlök och vitlök
Blanda ihop alla ingredienser och bind ihop med majonnäsen till en lagom kladdig "smet" 

 

Grundrecept på kalljäst bröd

1st jäst
1 dl olja
1 L vatten (kallt)
15 dl (ca) mjöl
Salt
Ev. brödkrydda

Blanda alla ingredienser och knåda degen, lägg i tex. brödform för jäsning i kylen  över natten, täck över med bakduk. Eller lägg i en bunke om du vill göra bullar dagen efter.

För olika typer av bröd, använd olika mjölsorter, tillsätt tex linfrön, pumpakärnor, solroskärnor etc.
Lek med kryddor och örter för nya och spännande smaker!

Äpple och tex morot tillför fukt och annorlunda texturer till brödet. 

Sätt ugnen på 170 grader och grädda 30-40 min - limpa, ca 15 min för bullar.

LYCKA TILL!  :-D

RAWGHURT

Till ca 2 liter rawghurt:
2 st färsk mango
2 st bananer
2 st avokado
knivsudd med vanilj
Lite saft från en cirtusfrukt
ev. lite vatten att spä ut med om det blir för tjockt


Skala mango, banan och avokado, dela i lite mindre bitar.
Lägg all frukt, vanilj och lite saft från en citrusfrukt i en skål eller en mixer. Citrusfrukten gör att det inte rawghurten blir mörk så fort.
Mixa till en slät kräm och njut.

Smaken är söt och konsistensen är len som yoghurt.

Detta recept kan du vaiera hur mycket du vill genom att byta ut frukterna till bär eller annan frukt men grunden är avokado för att det ska bli som yoghurt.

Ljust glutenfritt bröd(receptet ger 1 bröd)

25 gr jäst
4 dl fingervarmt vatten(37 grader)
30 gram smält margarin eller 2 msk olja
1-1,5 tsk salt
450 gram Finax Glutenfri Mjölmix(ca 7,5 dl)

1, Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.
2, Tillsätt överiga ingredienser. (Väg gärna eftersom glutenfritt mjöl lätt packas samman)
3, Vispa kraftigt med maskin ca 5 min.
4, Häll smeten i en smord avlång form, ca 1,5 L.
5, Låt brödet jäsa under bakduk i ca 35 min.
6, Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.

FRUKTREMMAR

250 gram vinbär
50 gram hallon
(Lite honung om man vill)

Koka ihop allt ca 4-5 minuter
Mixa med mixerstav.

Häll ut på plåt, in i ugnen ca 2-3 timmar i 175-200 grader.

Om man vill så kan man strö på cocos men det behövs inte.

Skär i 2 cm breda remsor, rulla ihop varje remsa var för sig.

Man kan använda vilka frukter och bär som man vill, beroende på om man vill ha syrligt eller sött.

NJUT!

Stjärnans chokladgranola

ca 2 liter
5 dl dikelflingor
5 dl havregryn
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
2 msk kakao

1,25 dl kokosolja
1,5 dl honung
2 dl hyvlad kokos
1 dl torkade tranbär eller blåbär eller vinbär
1 dl torkade bananer 

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Blanda grynen med solroskärnor, pumpakärnor och kakao i en bunke.
3. Smält kokosolja och honung i en kastrull och blanda ner det i grynen. Rör om ordetligt.
4. Rosta granolan i ca 25 min. Ta ut den och låt svalna(först då blir det crunchy)
5. Blanda granolan med kokos, torkade bär och banan.

Gott till fil eller yoghurt eller som en topping på lite kesella :)

Apelsinsoppa

4 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk potatismjöl
¼ dl socker
1 knivsudd vaniljpulver (burbon eco)

Skivad apelsin och mandarin
Russin

Pressa apelsinerna och blanda med vatten, koka upp saften.
Blanda ut potatismjölet i kallt vatten å blanda i den varma saften.
Smaka av med socker och vanilj.
Låt kallna å servera med färsk skivad frukt och en smörgås.

Lycka till!!

Köket serverar dessa veckor...

Vi reserverar oss för förändringar i denna meny.

4 veckors meny, rullande

Vecka 36 40 44 48
Måndag: Citronfisk med potatis 
Tisdag: Grönsakswok med stekt ris
Onsdag: Kökets val /muurrikka mat
Torsdag: Mexikosoppa hembakat bröd
Fredag: Rotsaksgratäng med kyckling file 

Vecka 37 41 45 49
Måndag: Sej med krispigt täcke och potatis
Tisdag: Vegetarisk lasagne 
Onsdag: Köketsval/muurikka mat
Torsdag: Ängamats soppa  hembakat bröd
Fredag: Köttfärslimpa, gräddsås, lingon och potatis

Vecka 38 42 46 
Måndag: Teriyaki lax med ris
Tisdag: Bönstroganoff och couscous
Onsdag: Rotfruktssoppa hembakat bröd /muurikka mat
Torsdag: Leverbiff, gräddsås, lingon och potatis
Fredag: Paprikakyckling med ris

Vecka 39 43 47 
Måndag: Kokt fisk med spenat och potatis
Tisdag: Chili sin carne med ris
Onsdag: Kökets val/muurikka mat
Torsdag: Gulaschsoppa med hembakat bröd
Fredag: Biffstroganoff och ris

Köket informerar...

Köttet kommer från...
Vi samarbetar med Åsby Kött & Vilthandel och tar våra köttråvaror därifrån. www.asbykottovilt.se 

Nötköttet vi använder oss av kommer från Åsby Gård här i Hallstahammar, fläskköttet kommer ifrån Stäholms grisfarm som ligger utanför Munktorp och lammköttet kommer från ett flertal olika fårbönder runtom i Västmanland och Mälardalen.

Alla råvaror är inte klassade som ekologiska men Åsbys råvaror är samtliga närproducerade där både uppfödande, styckning och hantering sker på plats av producenten innan produkten hamnar hos Åsby.

Därför tycker vi att detta överväger då det gäller miljön och visionen vi har om klimatsmart mat etc.

Nötköttet vi använder kommer också från Lillbergs på Tidö utanför Västerås.