Tillämpningsföreskrift

Välkommen till Förskolan Ekot AB, Hallstahammar.
Ki Andersson, ägare och ansvarig chef för Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Grundare till Förskolan Ekot AB. mail: ki@forskolanekot.se tel: 070-533 59 56

Öppet tider/schema.
Förskolan öppnar 6,30 och stänger 17,30.

Jourtid kl.6,15-6,30 och kl.17,30-18,30. Behöver du utnyttja jourtid så ska intyg från din arbetsgivare och ett korrekt schema lämnas in skriftligt 14 dagar innan utsatt datum. Detta ska lämnas till förskolechefen Ki Andersson.

Meddela alltid schemaförändringar så fort som möjligt på angiven schemablankett.

Tider.
6,30 öppning
7,30 frukost
11,00 lunch för de yngre barnen
11,15 lunch för de äldre barnen
14,15/14,30 mellanmål
De små barnen sover utomhus i förskolans sovhörnor eller dubbelvagnar.
De större barnen har vila efter lunch.

Inskolning…
Vi jobbar med föräldraaktiv inskolning. Det innebär för dig som vårdnadshavare att du är delaktig i verksamheten tillsammans med ditt barn under dagens alla moment, t.ex. påklädning, lunch, aktiviteter, blöjbyten, sovtid m.m. Du som vårdnadshavare får lunch under tiden barnen sover eller när tillfälle ges. Vi har vanlig verksamhet under inskolningen och vill att du som vårdnadshavare är tryggheten för ditt barn på förskolan under de första dagarna. Inskolningen pågår under 9 dagar då du som vårdnadshavare är delaktig i inskolningen samt ska finnas tillgänglig dag 5-9.

Inskolningsschema:

Dag 1          Tisdag        9-14           Vårdnadshavare med
Dag 2         Onsdag       9-14           Vårdnadshavare med
Dag 3         Torsdag      9-14            Vårdnadshavare med
Dag 4         Fredag       9-14            Vårdnadshavare med
Dag 5         Måndag     9-14            Vårdnadshavare med/barn lämnas
Dag 6         Tisdag       9-14            Vårdnadshavare med/barn lämnas
Dag 7         Onsdag      9-14            Barn lämnas
Dag 8         Torsdag     9-14            Barn lämnas
Dag 9         Fredag       9-14            Barn lämnas

Ni som Vårdnadshavare deltar i ett inskolningssamtal med en pedagog ca2-6 veckor innan inskolningsdatum samt erbjuds ett efterinskolningssamtal 6-8 veckor efter inskolningen. 

 

Barngruppen.
Vi har 3 hus och där fördelar vi i dagsläget 70-80 barn. Vi har möjlighet att ta in syskon under året och vi tillämpar syskonförtur. Varje barn har sin hemvist i ett av husen men sen delas barnen i mindre grupper under dagen/veckan för att ge barnen bästa möjlighet till utveckling.

Mat.
Maten lagas från grunden i vårat eget kök. I möjligaste mån lagas det närproducerad och säsongsbetonad lunch varje dag på förskolan. Det serveras mjölk/vatten, grönsaker och frukt till lunchen varje dag. Nötköttet som vi använder köper vi från Åsby kött och vilt i Hallstahammar. Vi lagar även vegetariska, fisk och kycklingrätter varje vecka. Har ditt barn matallergi så prata med pedagogerna och lämna in blanketten som gäller matallergi så att köket får rätt information.

Miljö – mat – utomhuspedagogik.
Miljö och mat är vår vardag på förskolan Ekot AB. Vi komposterar, sorterar, odlar och skördar tillsammans. Är ute i naturen. Vi alla mår bra av frisk luft och lagom dos av solljus. Utomhus främjar vi motoriken, både fin och grovmotoriskt, språket, matematiska begrepp, naturkunskap, teknik och framför allt upplever vi saker tillsammans. Vi hittar både stora och små vänner att leka med. Vi hittar också både stora och små ytor att leka på tillsammans eller kanske en lugn plats att leka på för sig själv en stund. På förskolan Ekot AB vill vi skapa trygghet mellan förskolan och hemmet. Vi vill se barnet i en helhet.
Att följa barnets utveckling tillsammans med er föräldrar är det som är mest spännande.

Föräldrasamverkan.
Som förälder är du väldigt viktig, både för ditt barn och för oss på förskolan. Vi vill jobba tillsammans med er. Var inte rädd för att fråga eller komma med förslag som kan gynna verksamheten och barnen.

Planering och kompetensutveckling
Förskolan stänger verksamheten fyra dagar/år för planering och kompetensutveckling. Datumen lämnas ut i god tid innan(2 månader innan). Dessa dagar är förskolan helt stängd. Dessa dagar är en kvalitetshöjning för pedagogerna som arbetar på förskolan.


                1 dag/månad har pedagogerna pedagogmöte och de dagarna erbjuder vi förskoleplacering för de barn som behöver omsorg. Dessa dagar har vi vikarier från kl.16,00. Detta för att ge våra pedagoger så mycket tid och mötesplatser som möjligt. Du som förälder måste inte hämta ditt barn tidigare men finns möjlighet att hämta tidigare dessa dagar tidigare så är vi tacksamma för det.

Semester.
Vi stänger 2 veckor under sommaren, v.29-30 eller 30-31.
Du som förälder får reda på sommarstängningen kring nyår varje år så du kan planera sommaren. Vi vill ha in svar om semesterledighet från föräldrar senast 31 mars för att planera för sommar stängning. Under förälderns semester förutsätts även barnet ha semester.

Barnförsäkringar.
På förskolan Ekot AB har vi Trygg Hansa och försäkringsbesked/info finns i hallarna. Barnen är försäkrade från deras första dag hos oss.

Blöjor.
Vi använder tygblöjor. Du som förälder väljer själv om du vill ta med egna pappers blöjor eller använda tygblöjorna som vi erbjuder på förskolan. Väljer ni tygblöjor så kommer barnet till förskolan med pappersblöja och vi använder tygblöja under dagen. Ni som föräldrar tar med pappersblöjor som vi byter till när det är dags att gå hem för dagen. Vi vill försöka bidra till att blöjberget blir mindre och vi tror på att barnen ofta blir torra snabbare genom att de använder tygblöjor.

Sjukdom.
Enligt skriften Smitta i förskolan från socialstyrelsen.


Vid magsjuka gäller följande...:
De smittade och sjuka barn ska inte delta i förskoleverksamheten när de har akuta mag-tarmsymptom i form av kräkningar och vattentunna diarré. Barnet kan återgå till förskolan när de ätit normalt och inte kräkts eller haft vattentunn diarré under 48 timmar. För att stoppa smittspridningen vid magsjuka så rekomenderar viatt även familjemedlemmar är hemma. Personalen spritar sina händer och gör rent på och kring skötbordet vid blöjbyten.

På förskolan utgår vi från god handhygien. Kan vi tillsammans följa dessa råd så stoppar vi smittspridningen väldigt snabbt och effektivt.

Vid övriga sjukdomar är barnet hemma tills barnet är friskt och att barnet ska orka med en vanlig dag på förskolan med både verksamhet inomhus och utomhus.

Kontakta avdelningen dagen innan ditt barn kommer tillbaka efter sjukdom, det går bra att ringa eller maila oss. 

Vi följer skriften "SMITTA I FÖRSKOLAN" från Socialstyrelsen vid eventuella frågor kring barns sjukdomar.

Kläder.
VIKTIGT!!! Vi är ute varje dag.


         Sommar –  svala och gärna skyddande kläder, en solhatt eller keps på huvudet. Vi ser till att barnen får i sig vatten och vi försöker vara i skuggan eller inne så mycket vi kan när det är väldigt varma dagar. Solvett råder på Ekot. Vissa dagar kan det bli så att vi äter lunchen och har vilan inomhus för att komma bort från solen en stund.

          Solskydd – vi smörjer inte ditt barn med solkräm om inte du meddelat oss och då smörjer vi med den solkräm som du som förälder placerar på barnets hylla. Vi ser helst att barnen har svala och gärna skyddande kläder, en solhatt eller keps på huvudet. 

           Vinter – lager på lager för att behålla värmen. Luften i kläderna behöver kunna cirkulera för att barnet inte ska bli kall.
Tänk på att det ska finnas ombyte med ytterkläder när det är sol, regn och blötsnö.
Blöta och kalla barn = ledsna barn och kalla barn.

Stövlar och galonkläder ska finnas på förskolan varje dag.

Märk barnens kläder, det spar mycket tid för personalen. Vi behöver inte leta och gissa vem kläderna tillhör. Tack på förhand!


Vi vill att barnen har kläder som kan och får hängas in i torkskåpet efter en blöt dag utomhus. Vårat tips är att ha fler ombyten(ärvda/second hand/billigare) eller ett klädmärke som heter Wilma och Morris.

Leksaker.
Privata leksaker lämnas hemma. Gosedjur eller liknade som barnet behöver p.g.a. trygghet/tröst och vid sovstunden får givetvis följa med. Privata leksaker ansvarar du som förälder för.

Födelsedagar.
Vi vill gärna fira barnet på förskolan. Vi firar barnet efter att det blivit firat hemma. Vill födelsedagsbarnet bjuda på något så är det upp till er som familj. Vi ser gärna att barnet bjuder på frukt istället för andra sötsaker. De barn som går på Stjärnan(5-åringar) önskar sin önskelunch vid sitt födelsedagsfirande.

Det som är prioritering för oss på förskolan Ekot AB är att alla barn och föräldrar ska få en bra inskolning och tid på förskolan och att vårat arbete tillsammans med barnen utvecklas. Vi jobbar framåt mot våra gemensamma mål på förskolan Ekot AB, Lpfö-98/10, skollag, Ekots egna mål och våra mål i arbetet kring Grön Flagg. Har du frågor och funderingar så hör av dig så ska vi svara.
ki@forskolanekot.se eller gå in på vår hemsida www.forskolanekot.se
Förskolan EKOT AB är ett företag som vill utvecklas och komma framåt.

Varma hälsningar
Ki Andersson med personal!